Skillnaden mellan kakel och klinker

Ska du renovera där hemma, eller bygga nytt? Står du i valet och kvalet vad du ska ha för material? Funderar du över kakel eller klinker? Idag tänkte jag att vi ska kolla närmare på just kakel och klinker i Norrköping, vad är egentligen skillnaden på dessa två. Vissa tror att kakel och klinker är samma sak eftersom de båda kommer från en ugn. Men jag är här för att berätta att kakel och klinkers är olika på många sätt.

Det korta svaret på den frågan är att kakel är väggplattor medan klinker är golvplattor. Dock finns det mer till det, man kan prata länge om vilka skillnader det finns.

Klinkers är mer porösa än kakel, men det gör dem också lättare att skära. De är mindre täta och tenderar därför att vara lättare i vikt. Plattor är tätare, så de klarar lätt av att vatten fylls på ovanpå dem hela tiden. Klinkers medför en stor risk att gå sönder vid kraftiga stötar. Å andra sidan har kakel en högre prislapp eftersom de är mer sällsynta och svårare att arbeta med. Och klinkers kräver fogning mellan de enskilda plattorna eftersom det finns mindre konsistens i storleken jämfört med kakel.

Så nu när du vet vilka skillnaderna är mellan dessa två, kakel och klinker, kan du bestämma vilken som passar bäst för dina behov? Du kanske vill välja något annat om du har en stor familj eller om det kommer att finnas många barn i hemmet, eftersom kakel är mycket ömtåligt och det kan leda till skador. En bra idé kan vara att välja kakel för en väggapplikation, de är mer hållbara när det gäller slagtålighet.

Klinkers å andra sidan kan tåla hårt bruk, men de är lätt repiga. De blir också hala när de är våta. Klinkers är ofta billigare än kakel, men klinkers kräver vanligtvis fogning mellan enskilda kakelplattor. Om du planerar att ha hjälp i hemmet kan klinkers i Norrköping vara bättre eftersom de kräver lite skicklighet för att installeras. Dessutom finns klinkers i olika former och storlekar, vilket innebär att du inte behöver ta itu med fogning!