Stora namn inom den nya matlagningen

Precis som den svenska, eller för den delen den finska eller den franska, husmanskosten har sina stora namn så finns det också de som gjort extra mycket för att sprida molekylärgastronomin. Inte minst gäller det naturligtvis kockar, men även en ingenjör som arbetat på Microsoft kan göra insatser på detta område.

Heston Blumenthal

Heston Blumenthal är mannen bakom The Fat Duck i byn Bray, Berkshire, England. Som många andra kockar inom det nya köket är han helt självlärd, och har ingen formell kockutbildning. Innan restaurangen öppnade hade han enbart arbetat en vecka på restaurang, och det var som praktikant hos den franske kocken Raymond Blanc, en annan självlärd kock som gjort sig ett namn genom att driva en restaurang på den engelska landsbygden. The Fat Duck har tre stjärnor i Guide Michelin, men faktum är att man inte är ensamma om detta i Bray. I samma by ligger the Waterside Inn, en annan trestjärnig restaurang med en mer klassiskt fransk meny.

The Fat Duck serverade till en början också någorlunda klassisk fransk bistromat, men med tiden utvecklades köket allt mer i riktning mot molekylärgastronomi. Idag är man kända för rätter som bacon och ägg-glass, snigelgröt eller Sound of the Sea: en tallrik med olika skaldjur och alger som serveras med en Ipod som spelar upp havsljud.

Nathan Myhrvold

Renässansmänniskan Nathan Myhrvold har många strängar på sin lyra. Han är matematikern som började arbetat för Microsoft, men även har forskat inom paleontologi, samt vunnit flera priser för sina naturfotografier. Dessutom är han mycket intresserad av tekniskt avancerad matlagning. Detta intresse yttrar sig bl.a. i verket Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, som Myhrvold är medförfattare till. Det är en kokbok i sex volymer, som förutom recept innehåller råd om utrustning, gastronomihistoria och en genomgång över olika typer av ingredienser.

Den som vill äga denna tegelsten får vara beredd på att betala nästan 400 dollar på Amazon. Det finns dock en behändigare variant, Modernist Cuisine at Home, som är betydligt billigare, och anpassad för vanliga dödliga.