Ät mindre kött

Att vi människor har ätit kött genom alla tider är något som stämmer. Men nu äter vi i absurdum och denna kött-hype vi är uppe i just nu är inte så bra för oss.

1171552-red-meat (1)På senare tid har vi människor blivit nästintill överkörda av alla de dieter som finns som vi ska leva efter och alla hälsoråd som kommer. I denna djungel kan vi i alla fall hålla fast vid att närproducerat och att med det äta säsongsanpassat är otroligt bra för oss och för vår planet. När det kommer till just kött och den stora köttkonsumtionen är det en debatt som gärna hetsar till sig.

Statens kostråd vill minska köttkonsumtionen

Det finns många som tycker och tänker när det kommer till hur vi ska äta på bästa sätt. Och självfallet passar olika dieter olika bra beroende på vad för typ av människa man är. Men är det något man ska lyssna på med deras råd så är det Statens kostråd. Och de anser nämligen att vi bör skära ner på vår köttkonsumtion. Livsmedelsverket rekommenderar maximalt 500 gram rött kött i veckan, något som får många människor att sätta i halsen.

De anser att man riskerar att få höjt cancerrisk om man har en hög köttkonsumtion av rött kött under en längre tid. Alltså kött som kommer från gris, nöt och lamm och vilt. Ena annan aspekt av att minska konsumtionen är att man måste bli bättre på att tänka på miljön. Köttproduktionen står för nästan 15 % av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Konsumtionen av kött i Sverige har ökat med hela 40 % sedan 90 – talet, vilket skett genom ökad import. Nästan hälften av allt kött i Sverige är importerat.

Man kan aldrig komma ifrån att kött i sig är nyttigt, men det är som med allt att om man äter det i en överdriven skala så blir det ohälsosamt.